همه چیز درباره گیاه پتوس

نام انگلیسی  Pothos; Tvy- arum :

نور مورد نیاز : کم و مقاوم به سایه – نیاز به نور مستقیم خورشید ندارند، ودر صورت دریافت نور مستقیم، آفتاب سوختگی بصورت تاول و سوختگی روی برگ هانمود پیدا می کند.

آبیاری : تابستان هر ۵-۴ روز ۱ بار ، زمستان هر ۸-۷ روز ۱ بار ، سطح خاک بین ۲ آبیاری باید خشک شود . رطوبت کم محیط را تحمل می کند

دمای مورد نیاز: 22 درجه سانتیگراد

خاک مناسب: خاک باغچه، ماسه و خاک برگ

کوددهی: 3 گرم در لیتر کود محلول در آب و یا کود مایع هر ۲ هفته ۱ بار از فروردین تا آبان ماه

پتوس گیاهی برگ زینتی و آپارتمانی است. برگ ها قلبی شکل اند. بسیاری ازگونه ها حالت بالارونده دارند و تا سقف بالا می روند.

دو نوع دارد: پتوسبرگ معمولی و پتوس برگ ابلق.

با اینکه هر دو مقاوم به سایه هستند، ولی نوع ابلق آن، نیاز به نور کمی بیشتر برای تشکیل رنگیزه دارد. در صورتی که نور کافی دریافت نکند، برگ ها به سبزی گرایش پیدا می کنند.

پتوس ها، درمنازل به راحتی قابل نگهداری هستند. نیاز به نور مستقیم خورشید ندارند، ودر صورت دریافت نور مستقیم، آفتاب سوختگی بصورت تاول و سوختگی روی برگ هانمود پیدا می کند.
مقاوم به رطوبت کم محیط است و در صورتیکه رطوبت بسیاربالا باشد، برگ ها خیلی پهن و درشت می شوند. با اینکه به راحتی روی دیوارقابل هدایت است، اما ممکن است در قسمت های بالایی و نزدیک به سقف، در اثرتجمع گرما دچار سوختگی شود و در نتیجه گیاه بد شکل می شود.
چون برگ زینتی است به آبیاری و مواد غذایی گیاه باید توجه شود. دورآبیاری ۲_۱ بار در هفته و هر ماه ۱ بار استفاده از کود مایع مناسبِ این گیاه است.

در حالی که پوتوس یک گیاه آپارتمانی با نیاز‌های مراقبتی کم و پرورشِ آسان است، باید مراقب باشید! زیرا این گیاه سمی است! البته این گیاه کشنده نیست اما اگر خورده و هضم شود به دلیلِ وجود کلسیم اگزالات در ترکیباتش، به تحریک دستگاه گوارشی و استفراغ منجر می‌شود. این گیاه همچنین برای سگ‌ها، گربه‌ها و کودکان کم سن سمی است؛ البته همانطور که گفته شد کشنده نیست ولی آن‌ها را بسیار مریض و بد حال می‌کند.

روش ازدیاد:

این گیاه بالا رونده و زیبا، یکی از گیاهانی است که تکثیر آن با موفقیت بسیار همراه است. زمانی که ریشه دهی صورت میگیرد تحمل گیاه در مقابل آشفتگی کم می شود. بنابراین بهتر است قلمه‌ها ازابتدا در گلدانی کشت شوند که در آینده در آن رشد کافی کنند.

همچنین بهتراست قلمه‌ها را پس از ریشه دهی با کود مایع تغذیه کنند. برای تکثیر شما میتوانید قلمه‌ای انتهایی ساقه را به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر، با یک چاقوی تیز جدا کنید و انتهای قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و یا هر۳تا ۵ قلمه را در گلدان با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر وقلمه، بکارید.

خاک را مرطوب کنید و گلدانها را در نور مناسب و دمای ۲۰درجه سانتیگراد نگاه دارید و با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید. ریشه دهی یکماه یا بیشتر طول خواهد کشید.
گیاهانی که در بهار تکثیر شده‌اند، انبوه‌تر و شکیل‌تر می‌باشند. این گیاه در محل گره ساقه، به راحتی تولید ریشه نابجا می‌کند.

پس میتوان از محل همین گره‌ها قلمه گرفت و در ماسه قرار داد تا ریشه دار شوند. از تقسیم بوته هم می‌توان برای تکثیر آن استفاده کرد و در آب نیز ریشه دار می‌شود.

برای ازدیاد پوتوس به روش قلمه می‌توانید قطعاتی از قسمتهای ضخیم ساقه را به طول ده سانتی‏متر جدا نموده و در آب قرار دهید، وقتی قلمه‏‌ها ریشه زدند آنها را به گلدان منتقل کنید.

هر چند بهار مناسبترین زمان برای ازدیاد پوتوس است اما درداخل آپارتمان هر زمانی می‏توان آن را تکثیر نمود. بهترین درجه حرارت برای ریشه‏ زایی قلمه‏ ها ۲۱ درجه سانتی‏گراد است.

ریزه‏ کاریهای پرورش پوتوس:

پوتوس احتیاج به قیم دارد. برای اینکه گیاه به صورت بالارونده تربیت شود بهتر است آن را به نخ ببندید. یکی از روشهای معمول برای حفظ زیبایی و استحکام این گیاه استفاده از قیم‌های خزه‏‌دار است.

برای درست کردن این نوع قیمها به این صورت عمل کنید:
قبل از اینکه خاک تهیه شده را در گلدان بریزید لوله‏‌ای رادر گلدان قرار دهید ، خاک را به گلدان اضافه نموده و قسمتی از لوله را که خارج از خاک است با خزه بپوشانید.
برای اینکه خزه روی قیم محکم شود دور آن را با نخ بافتنی بپیچید. هر وقت که پوتوس را کاشتید ساقه اصلی‏‌اش را به خزه ببندید.
درموقع آبیاری آب را روی خزه بریزید، ساقه پوتوس را در محلهایی که روی خزه قرار دارد ریشه می‏زند، این ریشه‏‌ها سبب رشد بهتر و استحکام ساقه می‏گردد.

عوض کردن گلدان:

زمانی که ریشه به اندازه کافی رشد کرد گیاه را به گلدان بزرگتری منتقل کنید. برای اینکه مطمئن شوید که گیاه به گلدان بزرگتری احتیاج دارد نگاهی به کناره‏‌های سطح خاک و منفذ زیر گلدان بیندازید. ریشه‏‌های طویل از منفذ زیر گلدان و لبه‏‌های سطح خاک بیرون می‏زنند در اینصورت گیاه به گلدان بزرگتری احتیاج دارد.

گلدانی یک درجه بزرگتر از گلدان قبل تهیه نموده، به گیاه آب کافی بدهید، آن را وارونه کنید و ضربه‏‌ای به ته گلدان بزنید. گیاه با ریشه و خاکهای اطرافش از گلدان خارج می‏شوند. مقداری از خاک‌های نامرغوب و ریشه‌های ضعیف را جدا کنید حالا به گلدان جدید قدری خاک اضافه نموده و گیاه را منتقل کنید و با خاک مرغوب اطراف را پر کنید گیاه را آبیاری کنید و در محل مناسب بگذارید.

عوارض و درمان:

در صورتی که مشاهده کردید برگهای گیاه زیبای آن می‌ریزند و ساقه‌ها خم میشوند، احتمال بدهید گیاه تشنهو هوا خشک است، گیاه را فراوان آبیاری کرده و به محل خنک‌تری منتقل کنید. نور کم و یا کمبود مواد غذایی میتواند باعث درازای ساقه‌ها و فاصله زیاد بین برگها شود.

نقاط قهوه‌ای و سیاه در مرکز یا نوک برگ معرف آسیب اشعه مستقیم آفتاب است. اگر هم در سطح زیرین برگها لکه‌ی برجسته قهوه ای وجود داشت، هفته ای یکبار با سم حشره‌کش نفوذی گیاه را سمپاشی کنید تا علایم بر طرف گردد.

در صورتی که از رشد فعال و ظهور برگهای جدید خبری نباشد می‌توان حدس زد، محیط گیاه خیلی سرد است.
اگر آن رابه جای گرمتری ببرید مشکل بر طرف میشود. هوای سرد همچنین می‌تواند برگها را چین و چروکدار و قهوه‌ای کند. در اثر خاک باتلاقی و یا آبیاری با آب خیلی سرد، برگهای پایینی گیاه میریزند و زرد می‌شوند.

منبع: سایت شبره

لطفا به این مطلب رای دهید:
[تعداد: 0    میانگین: 0/5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *